Knæk læsekoden!

At knække læsekoden kræver for mange børn masser af tid med læsebøger, mange gentagelser og hjælp fra forældrene. Til det formål jeg har lavet 9 huskespil, som jeg bruger som et supplement til andre undervisningsmaterialer.

Huskespil med lette lydrette ord indeholder 15 lydrette ord på 2 eller 3 bogstaver samt 15 lydrette eller lydnære ord som træner endelsen “e”, som i ulve. Ordkortene er en del af en serie ordkort på 9 sæt, som du selv let kan skrive ud. Du finder dem her.
https://ordblindeundervisning.nu/#shop

Når du har et barn, der har svært ved at lære at læse eller måske er ordblind, er problemet ofte, at dit barn ikke er sikker i bogstavernes lyde. Vi ved, at det har en positiv effekt at arbejde med bøger, som består af lydrette ord, som fx. “hus” eller “tulipan”. Måske husker du Søren og Mette bøgerne fra din skoletid, som netop er en læsebog, der er opbygget med lydrette og lydnære ord.

Ordblinde børn og børn i læsevanskeligheder har brug for mange gentagelser og mange læsebøger for “at knække koden”. Det er derfor dejligt, at mange af de store forlag har deres egne serier med lydrette og lydnære læsebøger, som du kan låne på biblioteket og på E-reolen Go.

Børn fortjener bøger, der giver mening!

Børn skal naturligvis mødes med tekster, der giver mening. Det er min erfaring, at det skaber frustration og manglende motivation for børn, når bøgerne ikke er aldersvarende eller indeholder en historie, der ikke giver mening.

Jeg vil særligt anbefale bøger, hvor forfatteren ikke blot har skrevet lydrette tekster, men har skrevet en sammenhængende historie med fantasifulde og detaljerede tegninger som understøtter læsningen ved at fortælle den handling, der ikke kan fortælles med korte ord. På den måde får barnet en historie med handling, der passer til barnets alder. Bøgerne bør naturligvis være skrevet i et læsevenligt layout med gode skrifttyper. Jeg har udvalgt nogle bøger, som du kan let kan låne på E-reolen GO.

Gode lydrette serier til dit barn

  • “Nu er vi to” af Kirsten Ahlburg. Bogen er en del af RAP serien . Det er en sjov lydret serie med ord på max 2 bogstaver.
  • “Sif er en god kat” af Kirsten Ahlburg. Bogen er også en del af RAP serien med ord på 3 bogstaver.
  • “Fie ser en fe” af Marie Duedahl. Bogen er en del af serien LYN 1, som er de letteste i serien.
  • “Ask får en ven” af Marie Duedahl. Bogen har sjove tegninger, og er en del af serien LYN 2.
  • “Mega Kaj” af Marie Duedahl. Mega Kaj er en morsom historie, som handler om Kaj, der spiser for meget mad. Bogen er den sværeste af serien LYN 3.
  • Alle bøgerne er fra Forlaget Straarup og Co.

Derudover har fx. Forlaget Gyldendal udgivet serien “Lydret Dingo”. Specialpædagogisk forlaget har udgivet “Læs Lydret”, som er en lydret serie med tre forskellige sværhedsgrader.

Lær mens du leger!

Børn i læsevanskeligheder har ofte brug for mange gentagelser på mange forskellige måder. Her er ordkort og huskespil en enkel og hyggelig måde at træne læsning og opbygge ordforråd på. Du kan let printe ordkortene og tage dem med ferie, hvor I kan spille dem som huskespil. Du finder længere lydrette og lydnære ord i “Huskespillet med flere lydrette og lydnære ord”.


Huskespil med flere lette ord indeholder 4 x 12 ordkort. De gule ordkort er de letteste med to stavelser som “iglo”. De blå ordkort er lidt sværere med to konsonanter inden vokalen som “globus”. De grønne ordkort består af lette ord i 3 stavelser som “mandolin”. De rosa ordkort er de længste med 4 stavelser som “kannibaler”. Du finder ordkortene her:
https://ordblindeundervisning.nu/#shop

Jeg håber, du og dit barn får glæde af de fantastiske læsebøger og huskespillene i sommerferien.

Du ønskes en læsevenlig sommerferie.

Mange sommerferiehilsner

Hanne Maigaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *